KBT & Konsult Gill Rohman AB

psykoterapi, coachning/handledning, utbildning, rådgivning 


Schematerapi

Schematerapi är en mer djupgående KBT baserad terapiform med influenser från psykodynamisk terapi, gestaltterapi och anknytningsteori. Schematerapi fokuserar på våra medfödda känslomässiga behov av att bli älskade, sedda, accepterade, känna oss trygga och kompetenta. Tillgodoses våra känslomässiga behov tillräckligt väl under uppväxten utvecklar vi en sund självkänsla och tillit till oss själva och andra. Brister i bemötandet av känslomässiga behov under uppväxten gör att vi kan utveckla känslomässiga sår, s k scheman, exempelvis känsla av utanförskap, värdelöshet, övergivenhet eller svårigheter att känna tillit. För att hantera smärtan i såren utvecklar vi mer eller mindre hjälpsamma skyddsstrategier. Vi kan agera undvikande, anpassa oss eller gå till motattack, på en mängd olika sätt, som lindrar smärtan i stunden, men som på lång sikt kan bidra till lidande och problem.

I schematerapi ligger fokus på att förstå och ta hand om våra frustrerade känslomässiga behov och bryta beteendemönster och livssammanhang som vidmakthåller våra känslomässiga sår och hindrar oss från att må bra i våra relationer och i livet. 

Här är några röster från personer som fått hjälp genom schematerapi. Kanske känner du igen dig i något av dessa eller liknande  problemområden? Då kan schematerapi vara något för dig. 

"Jag känner mig alltid ensam, innerst inne, även när allt är bra och jag har människor omkring mig som älskar mig. Jag förstår inte varför jag inte helt och fullt kan uppskatta allt det fina jag har, utan alltid går runt med ett litet svart hål inom mig."

"På jobbet känner jag mig som en bluff. Jag bara väntar på att bli avslöjad och att andra ska fatta hur inkompetent jag är. Det är så otroligt tröttsamt."

"Jag har väldigt höga krav på mig själv och har svårt att säga - nä, nu får det vara gott nog. Min man tycker att jag måste lära mig att koppla av. Men jag kan inte, jag vet inte hur."

"När något går snett blir jag extremt självkritisk. Jag straffar mig själv genom att inte ta hand om mig, äter fel, dricker för mycket, röker och går på dejter med partners som inte är bra för mig. Den där inre rösten som hånar och kritiserar mig, den låter precis som min mamma gjorde. Jag förstår ju att det kommer därifrån, men vet inte hur jag ska få stopp på det."

"Jag får alltid höra att jag är så stark och så klok. Jag har alltid tagit hand om andra, så länge jag kan minnas. Mina egna önskemål och behov får alltid stå tillbaka. Det märkliga är att jag på något sätt tycker att det ska vara så. Samtidigt längtar jag efter att någon ska fråga hur jag mår och vad jag behöver."

"Jag litar inte på folk. Jag är alltid lite på min vakt, och oroar mig ständigt för att något ska gå fel, någon katastrof ska inträffa. Det är som en klump i magen som aldrig försvinner."

I schematerapi har vi mer fokus på uppväxterfarenheter, upplevelsebaserade övningar och på terapirelationen mellan dig och mig jämfört med andra KBT baserade terapiformer. Under de första sessionerna får du berätta om dig själv och vad du önskar hjälp med och vi arbetar gemensamt fram hur den fortsatta terapin ska se ut. De inledande samtalen är också till för att du ska få känna på hur det är att prata med mig. Varmt välkommen att höra av dig! 

Lästips m m:

Bok: "Lev som du vill och inte som du lärt dig" av Jeffrey Young 

www.schematherapysociety.com